Op 8 september, vanaf 10.00 uur, is het Magdalena Mozaïek Festival in Rijen. Een gezellig en mooi feest rond kerk en moskee. Als parochies van Rijen en Dongen zoeken we de samenwerking met groepen buiten de kerk; dus ook met de moskee. Dat lijkt misschien modern of vrijzinnig, maar het hoort bij het Katholieke gedachtengoed.
Aan het begin van de jaren zestig heeft de Rooms Katholieke Kerk zichzelf uitdrukkelijk de opdracht gesteld om eenheid en liefde tussen mensen te bevorderen. Daarom kijkt de kerk naar de overeenkomsten tussen haar en andere godsdiensten.
Daarbij krijgt de Islam bijzondere aandacht. We hebben veel gemeenschappelijk met de Islam. Natuurlijk hebben we waardering voor de moslims die de ene, barmhartige God aanbidden. Allah is geen andere God, maar de Arabische aanduiding van dezelfde, ene God. Daarom kunnen ook Christenen in Indonesië God aanspreken als ‘Allah’.
In de Islam zien we eerbied voor personen die christenen uit de Bijbel kennen, zoals Abraham, David of Jezus. Jezus wordt gezien als een belangrijke profeet en aan Maria, de moeder van Jezus, wordt een lang hoofdstuk in de Koran gewijd. Natuurlijk weet iedereen dat er spanningen tussen de twee godsdiensten kunnen zijn, maar de kerk spoort haar gelovigen aan om wederzijds begrip te bevorderen.
Paus Franciscus schreef in 2020 een belangrijke brief vol verlangen naar wereldwijde verbondenheid (Fratelli Tutti). Hij werd geïnspireerd door zijn ontmoeting met de Grootimam van Egypte, Ahmad Al-Tayyeb. De Paus en de Grootimam verklaren samen dat God alle mensen met gelijke rechten, plichten en waardigheid geschapen heeft en hen opgeroepen heeft om als broeders en zusters samen te leven. Natuurlijk schrijft de Paus vanuit een Christelijke inspiratie, maar hij richt zich tot iedereen die wil werken aan verbinding.
Pastor Rob van Uden