Hé, ken je pater Martin van der Avoird? Hij werkt in Namibië en zorgt dat er hostels zijn, waar kinderen wonen en naar school kunnen gaan.
Hij komt uit Molenschot en daarom steunen de parochie en de Molenschotse inwoners al sinds jaar en dag zijn werk: ‘De Verre vriendjes van Namibië’. Elke maand schrijft hij ons een nieuwsbrief ‘De Nuusbrokkies van Namibië’. De taal is Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten. Lees het eens, het klinkt geweldig!
Pater Martin van der Avoird werkt sinds zijn priesterwijding in 1967 in Namibië. Een land in zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika. De hoofdstad is Windhoek.
Pater Martin behoort tot de congregatie van Oblaten van Sint Franciscus van Sales (osfs). Een groot deel van het land o.a. Cambridge, Windhoek, Aranos, Rehoboth en Witkrans behoort tot zijn werkgebied. Plaatsen, die honderden kilometers uit elkaar liggen. In Cambridge is een grote boerderij, die verhuurd wordt. De opbrengsten hiervan worden gebruikt voor de bekostiging van de hostels.
Pater Martin vierde op 11 maart 2017 zijn 50 jarig priesterjubileum in Namibië, maar ook in Molenschot op 23 april, toen hij even terug was. “Als je 75 jaar oud bent, mag je stoppen met het werk”, zegt pater Martin. Hij is al 76 jaar en heeft ‘nog geen fluitje gehoord’ dat hem terugfluit naar Nederland. Hij wil dat ook niet horen. Zijn werk en passie liggen in Namibië, het schoonste land van Afrika. Hij blijft er!
De Nuusbrokkies van pater Martin van der Avoird:
- Die Nuusbrokkies van Namibia - april 2025
Dit is dinsdag 8 April en dit heeft in het noorden op de meeste plekken goed geregend. Tussen Windhoek en Rehoboth heeft ‘n rivier ‘n pilaar onder de brug uitgespoeld en de brug is ingezakt en was verder onbegaanbaar. De auto’s en vrachtwagens moesten omkeren naar Windhoek of wachten, totdat er ‘n oplossing zou komen….en die kwam er al gauw.
Droge rivieren in Namibia kunnen in korte tijd veranderen in kolkende rivieren, die alles met zich meesleuren wat in hun pad komt: boomstammen, dieren en ook zelfs de pilaren van bruggen, zoals in dit geval. Maar die rivieren zijn meestal in ‘n paar uren ook weer weg en toen is ‘n Chinese kontrakteur, die in Namibia straten en bruggen bouwt, aan het werk gesprongen met zijn grote machienes en heeft grote betonnen pijpen langs elkaar gelegd, zodat het water door die pijpen zou kunnen gaan lopen als er weer water zou komen. Boven op de betonnen pijpen heeft hij met zijn vrachtwagens klippen en gruis en zand gereden en de andere dag om 09.00 uur konden de vrachtwagens weer langs de brug over de voorlopig herstelde weg naar hun bestemming gaan rijden. Ze zijn nu bezig om ook aan de andere kant van de brug zo’n noodbrugweg neer te leggen, zodat het verkeer in beide richtingen verder kan rijden. Want het herstel van de bestaande brug zal zeker maanden in beslag nemen.
De situasie van de grote stuwdammen in het land, die voor de waterverzorging van mens en dier moeten zorgen in de grotere steden en dorpen, zijn ook weer bevredigend volgelopen. Zo is onze Hardapdam in Mariental in een week van 25% tot 75% water gestegen en de boeren kunnen weer al hun landerijen besproeien. Maar toch zijn er nog hele streken, die nog weinig regen gehad hebben en nog hopen, dat er nog regen zal komen, al is onze regentijd in April meestal afgelopen.
We zijn van zondag 24 Maart tot zaterdag 29 Maart in Rehoboth geweest met drie priesters van Mariental. De priesters van Rehoboth zijn naar Mariental gekomen en we hebben zo ‘n uitwisseling van personeel gehad in deze <missieweek>. In de avond waren de grote bijeenkomsten van de hele parochie. Daar zijn boetediensten gehouden met persoonlijke biechten en <genezingsdiensten>voor iedereen, want we zijn allemaal wel lichamelijk of geestelijk ‘n beetje ziek en ze hebben allemaal ‘n zalving met gewijde olie op hun voorhoofd ontvangen. Overdag hebben we zieken bezocht en hen de ziekenzalving en kommunie gebracht. De mensen waren dankbaar voor die uitwisseling, die zeker ook nog ‘n keer in dit jubileumjaar zal gaan plaatsvinden. Ook Karasburg heeft met Keetmanshoop elkaar afgewisseld.
Intussen heb ik mijn nieuwe paspoort aangekregen. Op 28 Januarie was ik zelf in Kaapstad om aanzoek te doen en mijn vingerafdrukken te geven en op 26 Maart heb ik mijn paspoort in Windhoek bij onze Hollandse Ambassade afgehaald. We reden toen ook maar gauw naar de Namiebiese Home Affairs om nog ‘n stempel in te laten zetten van mijn: <Permanente verblijf in Namibia>, maar dat ging niet zo gemakkelijk als vorige keren. Ik kreeg twee formulieren om die te gaan invullen: Alsof ik nu voor de eerste keer aangekomen ben en al mijn biezonderheden van mijn opleiding en waar ik in Namibia gewerkt heb etc…. Waarschijnlijk zijn dit de gevolgen van de nieuwe <Visa plicht > voor iedereen, die ons land Namibia komt bezoeken. Hier waren vorige week ook bezoekers uit Oostenrijk om onze Emeritus-Bisschop Poellitzer te bezoeken en zij moesten ook 80 Euro betalen, ongeveer ND 1600.-. Nu hoop ik maar, dat ik toch de stempel zal gaan krijgen. In 5 oude paspoorten heb ik die stempel gekregen en nu dat ik 57 jaren in het land ben, maken ze zoveel problemen….
Aanstaande zondag is het al Palmzondag en op maandag zullen alle priesters van Keetmanshoop bij elkaar komen in Rehoboth. Bisschop Willem Christiaans zal daar op dinsdag de Chrisma Mis houden, waar hij de drie verschillende olies zal wijden, die gedurende het hele jaar in de verschillende parochies bij de sakramenten gebruikt worden: De olie die bij de doop gebruikt wordt, de ziekenolie en de chrismaolie, die bij het vormsel en doop gebruikt wordt. We zullen op maandag dan ook bij de grote stuwdam gaan kijken en ‘n tocht met de boot nemen en we gaan daar ook onze vergadering houden en eten en ergens slapen. Vorig jaar hebben we deze plechtigheid bij de Hardapdam gevierd en dit was ‘n goede ervaring geweest.
Paasfeest staat dus al voor ons deur en ik wil iedereen ‘n <Mooie Paasfeest> toewensen. We herdenken, dat Jezus van zijn graf opgestaan is. Bij jullie is de lente ook met alle geweld bezig om uit te botten en de bomen vol bloesems te laten komen. Dat is ‘n prachtige tijd, die je hier toch wel mist.
Hartelijke groeten aan allemaal en weer tot de volgende Mei maand.
Pater Martin.(n.b. afbeeldingen zijn van de webredactie)
- Die Nuusbrokkies van Namibia - maart 2025
- Die Nuusbrokkies van Namibia - februari 2025
- Die Nuusbrokkies van Namibia - januari 2025
- Die Nuusbrokkies van Namibia - december 2024
- Die Nuusbrokkies van Namibia - november 2024
- Die Nuusbrokkies van Namibia - oktober 2024
- Verre vriendjes van Namibië - september 2024
- Die Nuusbrokkies van Namibia - juni 2024
- Die Nuusbrokkies van Namibia - mei 2024
Klik hier voor nog meer verslagen van pater Martin van der Avoird op de site van de Oblaten.